Een autofinanciering simulatie is makkelijk zelf uit te voeren. Alle banken hebben een zeer uitgebreide website tegenwoordig en daar kan jij van mee profiteren. Je gebruikt waarschijnlijk online banking al enige tijd, ook daar kan je makkelijk en snel je bankzaken op regelen. Zoals een overschrijving uitvoeren, bankkaarten aanvragen en dergelijke meer. Om een nieuwe of tweedehands auto te kopen kan je dus ook van start gaan door eerst alles te berekenen.

Ontdek hier de goedkoopste autoleningen!

Kies enkele banken waar je een simulatie wenst uit te voeren. Op basis van een vergelijk kan je snel zien welke bank de beste voorwaarden en de laagste kosten heeft. Dat is erg belangrijk, je moet ervan uitgaan dat de kosten zo laag mogelijk moeten blijven. Dat doe je dus door zoveel mogelijk banken te vergelijken. Voer zeker ook een simulatie uit bij je vaste huisbank. Je weet maar nooit of daar een goed voorstel uitkomt. Een simulatie uitvoeren duurt niet lang en je hebt niet veel voorbereiding nodig. Als je ongeveer weet hoeveel je wil uitgeven aan de nieuwe auto en op hoeveel tijd je de afbetaling wil doen.

Wat ook nog belangrijk is, is weten hoeveel je nog kan uitgeven aan een extra autolening. Banken geven niet zomaar leningen en kredieten aan iedereen die het vraagt. Ze willen zien dat je een goede klant zal zijn en je alles kan terug betalen. De slogan geld lenen kost ook geld is dus belangrijk. Je dient immers kosten te betalen op de lening. Maar voor een bank is het belangrijk dat ze zien hoeveel inkomsten en uitgaven je hebt op het moment van aanvraag. Dat kan je doen aan de hand van loonfiches voor de inkomsten. De uitgaven, dat zijn andere leningen en alimentatie, kan je ook bewijzen door de nodige documenten voor te leggen.

Van zodra je enkele simulaties hebt gedaan kan je een keuze maken. Ga altijd voor de autolening met de laagste kosten, op die manier betaal je het minst af per maand. Banken laten klanten toe om 1/3e van hun inkomsten uit te geven aan alle leningen samen. Voor veel gezinnen is dit een woonlening, autolening en eventueel nog een persoonlijke lening. Je kan de berekeningen zelf al uitvoeren zodat je weet hoeveel je kan uitgeven voor een nieuwe auto. Leen zeker niet teveel, want er zijn ook nog andere kosten die je moet betalen. Tal van facturen, verbruik van elektriciteit, verwarming en andere kosten die maandelijks terug komen. Daarbovenop komt de autolening.

Ontdek hier de goedkoopste autoleningen!

En hou er rekening mee dat je naast de lening ook nog andere kosten hebt voor de auto. Zoals een autoverzekering, onderhoud en benzinekosten. Maak een totaal van alle mogelijke kosten en tel die samen. Op die manier hou je een goed overzicht van wat het allemaal zal kosten. Zo kan je ook een bedrag bekomen welke je wil uitgeven om de auto aan te kopen. Geef dat bedrag in tijdens de simulatie en kies het aantal maanden van afbetaling.