Tandverzekeringen zijn je misschien nog niet bekend, maar ze kunnen je wel heel wat vooruithelpen. Het is de bedoeling om een tandverzekering af te sluiten als er eens iets verkeerd gaat me je tanden. Het gebit is een van de zaken die we soms eens links laten liggen op vlak van verzorging. En dat is vaak ook met alle gevolgen van dien. Een slecht gebit kan je heel wat bezoeken kosten aan de tandarts, en dus ook heel wat geld uit je zakken halen. De gewone ziekteverzekering dekt niet alles en dus kan een tandverzekering nodig zijn.

Ontdek hier de goedkoopste autoleningen!

Mutualiteiten hebben al enkele jaren nu een extra tandverzekering in het aanbod. Je kan dit ook maandelijks betalen samen met al je andere verzekeringen die je hebt lopen. Maar uiteraard moet je eerst eens kijken welk aanbod er precies is. Want de verschillende mutualiteiten hebben ook een verschillend aanbod. Uiteindelijk kan je bij elke aanbieder wel een tandverzekering vastkrijgen, maar wat krijg je precies voor je geld?

In veel gevallen krijg je een extra verzekering waar de gewone ziekteverzekering niet in tussenkomt. En bij werken aan het gebit gaat het vaak over heel wat geld. Denk maar aan een beugel, een kroon, bruggen en implantaten. Deze zaken zijn vaak duur in aankoop omdat er een oplossing moet gemaakt worden op maat van jouw gebit. Dit is handwerk en moet precies passen. Uiteraard speelt het materiaal ook mee, want het moet duurzaam zijn en een aangenaam gevoel geven in de mond.

Er zijn heel wat aanbieders van tandverzekeringen. Je kan altijd eens informeren bij jouw eigen mutualiteit, maar bekijk ook eens bij de concurrentie. Het komt aan op enkele verschillen, de verzekering dekt de meeste zaken, dus het komt er op aan om goed op de details te letten. En uiteraard ook wat het je maandelijks kost.

Het is ook wel belangrijk om te weten dat je niet van het eerste jaar een volledige dekking krijgt voor alle kosten. Het zou handig zijn om bijvoorbeeld een nieuwe kroon te laten plaatsen als je tandverzekering nog maar 1 maand van start is gegaan. Helaas werkt het zo niet. Het duurt vaak enige tijd vooraleer je een terugbetaling ontvangt van een aanzienlijk bedrag. De meeste verzekeringen dekken ook niet 100 % van de kosten. Je dient dus nog zelf voor een deel in te staan.

Ontdek hier de goedkoopste autoleningen!

Mutualiteiten verwachten ook dat je jaarlijks een controle laat doen bij een tandarts. Op die manier blijf je in regel en krijg je ook een terugbetaling van het gewone onderzoek. Sla je eens een jaar over dan vervalt die terugbetaling en duurt het opnieuw een jaar voor je in regel bent. Dit is ook zo bij de tandverzekering, je krijgt een lagere terugbetaling als je een jaar niet bij de tandarts bent geweest.