Een auto financiering is de makkelijkste weg om een nieuwe auto te kopen. De kostprijs is vaak een struikelblok om het totaalbedrag in een keer te betalen. Dus een manier om maandelijks een deel af te lossen is voor veel gezinnen ideaal. Maar je moet rekening houden dat er dan wel kosten in rekening gebracht worden. Het gemak dat jij hebt om op afbetaling een auto te kunnen kopen daarvoor moet je de bank iets teruggeven.

Ontdek hier de goedkoopste autoleningen!

Om een autolening te kunnen berekenen kan je het makkelijkst werken via de website van een bank. Daar staat een simulatie tool waarmee je een berekening kan maken om een maandbedrag te bekomen. Dat bedrag moet je dus maandelijks afbetalen en is een samenstelling van kapitaal en kosten. Tijdens de berekening kan je duidelijk de opsplitsing zien tussen het kapitaal en de kosten. Banken zijn verplicht het kostengedeelte duidelijk te vermelden tijdens de berekening. Zo ben jij als potentiële klant van bij het begin goed geïnformeerd bent. Let ook goed op het JKP dat vermeld staat bij de simulatie. Dat is al een eerste indicatie van de hoogte van de kosten. En het is natuurlijk de bedoeling om de kosten zo laag mogelijk te houden. Zo hou jij meer over op het einde van de maand.

Een auto kopen neemt een grote hap uit je budget. Maar ook daarna blijft het je geld kosten. Denk maar aan de autoverzekering, verbruik van de auto, taksen en uiteraard ook het onderhoud. Als je die kosten er per maand bijtelt dan kom je aan en nog hoger bedrag. Hou hier rekening mee als je een auto koopt, zodat het niet alles van je budget opslokt. Banken hebben sowieso al de regel dat klanten maar 1/3e van hun inkomsten kunnen uitgeven aan leningen. De rest van het geld moet voldoende zijn om andere uitgaven en kosten te kunnen blijven betalen. Naast je auto heb je ook nog facturen van energieverbruik, boodschappen, hobby’s, kinderen en ga zo maar door.

Om de aanvraag van een autolening te voltooien moet je ook je inkomsten en uitgaven bewijzen aan de bank. Zo kunnen zij alles nauwkeurig berekenen van wat je mogelijkheden zijn. Je kan documenten doorsturen van inkomsten aan de hand van loonfiches. Uitgaven zijn andere leningen en alimentatie die je nog aan het betalen bent.

Ontdek hier de goedkoopste autoleningen!

Jij kan die berekening natuurlijk ook zelf doen, op die manier heb je zelf een idee van wat je nog kan afbetalen voor een nieuwe auto. Met de lening simulatie tool van de bank zelf kan je dan verder doen. Vergelijk zoveel mogelijk banken om zo de beste voorwaarden te vinden. Zo leen je aan de laagste kosten en hou je zelf meer geld over. Leen bij een bank waar de laagste kosten aangeboden worden. Je hoeft niet al je bankzaken te verhuizen. De terugbetaling loopt via domiciliëring.