Een nieuwe auto op het oog? Dan zal je je wel afvragen hoeveel je hier maandelijks aan kan uitgeven. Dat gaan we je uitleggen in dit artikel. Het is helemaal niet moeilijk om dit zelf te doen. Je hoeft er dus niet meer voor naar een bankkantoor te trekken. Handig is dat, zo bespaar je heel wat tijd en heb je de autolening misschien al via het internet aangevraagd. Voor je daarmee start, moet je natuurlijk weten wat het je maandelijks zal kosten.

Ontdek hier de goedkoopste autoleningen!

Alle banken die actief zijn in België hebben een simulatie tool op hun website. Zo kunnen klanten een simulatie uitvoeren voor een bedrag en het aantal gekozen maanden van afbetaling. Tot op de eurocent krijg je een correcte berekening. Op die manier weet je dus hoeveel het je zal kosten per maand. Is het bedrag nog te hoog, dan kan je d.m.v. een schuifbalk het aantal maanden nog aanpassen. Verleng de duurtijd van de lening, betaal een lager bedrag per maand. Weet wel dat je dan meer kosten moet afbetalen op de lening. Maar dat is een keuze die je zelf moet maken.

Kan je je volledige loon uitgeven aan leningen? Uiteraard niet. Dat zou willen zeggen dat je geen geld hebt om boodschappen te doen, facturen te betalen en hobby’s uit te voeren. Dan moet je dus eerst berekenen hoeveel je maandelijks wel kan uitgeven. Daar is een algemene regel voor. Alle banken laten hun klanten toe om 1/3e van hun inkomsten uit te geven aan leningen. Dan kan je dus zelf aan de slag. Neem alle loonfiches bij mekaar en bekijk hoeveel je kan lenen. Tel alles nauwkeurig samen. Ook de uitgavenkant is van belang. Tel alle vaste uitgaven zoals andere leningen en alimentatie samen. Trek nu de uitgaven af van de inkomsten. Het bedrag dat overblijft kan je uitgeven aan een autolening. Is dat bedrag voldoende om een nieuwe of 2dehands auto te kopen?

Je kan nu op zoek gaan naar de bank met de beste voorwaarden. Door overal de simulatie te doen en goed op te letten naar het JKP (of jaarlijks kosten percentage) kan je een autolening met de laagste kosten vinden. Je hoeft dus zeker niet bij je vaste huisbank te blijven. Als je een andere bank hebt gevonden met lagere kosten dan kan je daar een autolening afsluiten. Via domiciliëring zal de terugbetaling dan lopen via de bank waar je loon op komt.

Ontdek hier de goedkoopste autoleningen!

Op deze manier kan je dus op zoek gaan naar de meest interessante bank. Dat is steeds de bank waar je de laagste kosten moet betalen. Zo hou je zelf ook maandelijks meer over in je eigen portefeuille. En je kan uiteindelijk ook meer geld spenderen aan een nieuwe auto. Daar gaat het tenslotte over. Ook al gaat het vaak over kleine verschillen, het maakt toch wat uit op jaarbasis bekeken.